ISK: de Internationale Schakelklas

De Internationale Schakelklas (ISK) op Futuris is voor anderstalige nieuwkomers die nog niet voldoende Nederlands spreken om in te stromen in het reguliere onderwijs. In de ISK leren we leerlingen snel en effectief de Nederlandse taal, zodat ze hun plek kunnen vinden in het onderwijs en de samenleving. We bieden een veilige omgeving waarin leerlingen zich thuis voelen en met vertrouwen hun nieuwe leven in Nederland kunnen beginnen.

De ISK van Futuris biedt onderwijs aan leerlingen tussen de 12 en 16 jaar. Voor leerlingen van 16 jaar en ouder biedt het NOVA College in Amstelveen een ISK-programma.

Vakken in de ISK

Naast de intensieve taallessen NT2 krijgen leerlingen ook les in andere vakken om hun algemene kennis en vaardigheden te ontwikkelen:

  • Wiskunde
  • Engels
  • Lichamelijke opvoeding
  • Muziek
  • Beeldende vorming
  • Drama
  • Techniek

Voor gevorderde leerlingen worden vakken zoals biologie en mens & maatschappij toegevoegd. Daarnaast doen ISK-leerlingen mee aan schoolbrede projecten om de integratie te bevorderen en hen voor te bereiden op hun toekomstige onderwijscarrière.

Het ISK-traject

Het ISK-traject bestaat uit verschillende fases, waarbij de focus ligt op het leren van de Nederlandse taal (NT2) en het ontwikkelen van vaardigheden die leerlingen helpen om te integreren in de Nederlandse samenleving. Ook maken leerlingen kennis met de Nederlandse cultuur en het schoolsysteem. Ze ontmoeten Nederlandse leerlingen en nemen deel aan schoolactiviteiten om hun integratie te bevorderen. Naarmate de leerlingen vorderen in hun taalvaardigheid, wordt het aantal vakken dat zij volgen, uitgebreid.

Na gemiddeld 2 tot 2,5 jaar kunnen de leerlingen doorstromen naar het regulier onderwijs. Dat kan zijn naar het vmbo op Futuris of naar een van de andere scholen in de omgeving die passen bij hun voortgang en niveau (vmbo, havo of vwo). De ISK bereidt de leerlingen voor met de nodige taal- en studievaardigheden en helpt hen om het zelfvertrouwen op te bouwen dat nodig is om succesvol te zijn in het regulier onderwijs.

NT2-expertisecentrum

Futuris fungeert als expertisecentrum voor Nederlands als Tweede Taal (NT2) voor de regio. We ondersteunen andere scholen bij het begeleiden van anderstalige leerlingen die naar het regulier onderwijs gaan. Met ervaren NT2-coaches, coördinatoren en ondersteunende programma’s, zorgen we ervoor dat iedere leerling de beste kansen krijgt op integratie en succes in het onderwijs.

Toelating en intake

Vanwege het grote aantal aanmeldingen hanteert de ISK een wachtlijst. Zodra er een plek beschikbaar is, wordt er contact opgenomen.

Voorwaarden voor toelating

  • Je bent woonachtig in de gemeente Aalsmeer, Amstelveen, Ouder-Amstel, Uithoorn of De Ronde Venen.
  • Je bent niet langer dan twee jaar in Nederland.
  • Je bent tussen de 12 en 16 jaar oud.
  • Je beheerst de Nederlandse taal niet of onvoldoende.

Aanmeldprocedure

  1. Ouders sturen een e-mail naar isk@futuris.nl en vullen indien mogelijk alvast het online aanmeldformulier voor de ISK in.
  2. Zodra er een plek beschikbaar is, neemt de ISK-coördinator contact op om een intakegesprek in te plannen.
  3. Als het aanmeldformulier nog niet is ingevuld, helpt een medewerker daarmee tijdens het intakegesprek.

Meenemen naar het intakegesprek

  • Paspoort van de leerling.
  • Registratieformulier van de gemeente waarop het burgerservicenummer (BSN) vermeld staat.

Heb je vragen?

Neem contact op met de coördinator van de ISK via isk@futuris.nl.

Als je een les niet goed begrijpt of hulp nodig hebt, kun je altijd terecht bij je docent of mentor. Daarnaast biedt Futuris extra ondersteuning via leerlingcoaches, remedial teachers en huiswerkbegeleiding.

Futuris zorgt voor een veilige leeromgeving door pestgedrag actief aan te pakken en een vertrouwenspersoon aan te stellen bij wie leerlingen terecht kunnen. Er is een pestprotocol en het mentorenteam speelt een belangrijke rol in het signaleren en oplossen van conflicten.

In de onderbouw krijgen leerlingen zowel theoretische als praktische vakken aangeboden. In leerjaar 1 krijg je Nederlands, Engels, wiskunde/rekenen, mens & maatschappij, biologie, beeldende vorming, techniek, muziek, verzorging, lichamelijke opvoeding, mentorlessen, profieluren en begeleidingsuren. In leerjaar 2 komen daar natuur/scheikunde, Duits (voor mavoleerlingen) en diensten & producten (voor basis/kader-leerlingen) bij.

Futuris bereidt jou voor op het vervolgonderwijs door je zowel theoretische kennis als praktische vaardigheden aan te leren. De profielklassen helpen je om al vroeg praktijkervaring op te doen, terwijl de mavo/havo-klassen specifiek gericht zijn op doorstroom naar het havo. Daarnaast bieden we begeleiding bij de keuzes voor vervolgopleidingen.

Op Futuris bereiden we je niet alleen voor op een examen, maar zorgen we ook dat je de vaardigheden krijgt die je in de toekomst nodig hebt. Wat je ook gaat doen. Die vaardigheden noemen we de 21e eeuwse vaardigheden en ze zijn belangrijk voor je persoonlijke en professionele groei. Je kunt dan denken aan:

  • Communicatie: effectief communiceren met anderen.
  • Samenwerken: leren werken in teamverband.
  • Omgaan met ICT: werken met computers en andere technologieën.
  • Creativiteit: je eigen ideeën ontwikkelen en oplossingen bedenken.
  • Kritisch denken: informatie analyseren en beoordelen.
  • Problemen oplossen: praktische en slimme oplossingen vinden voor uitdagingen.
  • Sociale & culturele vaardigheden: goed omgaan met anderen, ongeacht hun achtergrond.
  • Controle over eigen handelen: zelfstandig werken en verantwoordelijkheid nemen voor je eigen leerproces.

Futuris biedt vmbo-basis, vmbo-kader, vmbo-theoretisch (mavo) en mavo/havo. Meer daarover lees je op de pagina over leerwegen. Daarnaast hebben we Internationale Schakelklassen (ISK) voor anderstalige nieuwkomers die nog niet voldoende Nederlands spreken om in te stromen in het regulier onderwijs.

Op Futuris hebben we vijf profielklassen: sport, technologie, expressie, koken en mavo/havo. Als je in de brugklas op onze school komt, mag je een van de vijf profielklassen kiezen. Die volg je in je hele brugperiode en die duurt bij ons twee jaar. In de profielklassen volg je wekelijks lessen die aansluiten bij jouw interesses en talenten.